START

RECREATIE

MAGAZINE

NATUUR

HISTORIE

EDUCATIE

OVER ONS

LOGIN

 
 

Bomen Planten Insecten Libellen Vlinders Vogels Vissen Zoogdieren
 

Winterkoning (Troglodytes troglodytes)
Maximale afmeting:9,5 cm..

De winterkoning is in een aantal opzichten een merkwaardige vogel. Om te beginnen is het een heel klein vogeltje, slechts ongeveer 8 cm groot en 9 gram zwaar. Zijn verenkleed is donkerbruin met dwarsstrepen en een roomkleurige wenkbrauwstreep. Hij heeft als bijnaam 'kleine jantje' en zijn naam komt van een oude sage waarin dit piepkleine vogeltje merkwaardigerwijs als koning der vogels wordt opgevoerd. Naast het feit dat hij niet stil kan zitten en parmantig op en neer hupt, houdt hij, zelfs tijdens de vlucht, steeds zijn staart omhoog.

Het vogeltje komt verspreid over heel Europa voor maar, is niet overal een standvogel. Hij vliegt korte rechtlijnige stukjes en zingt van hooggelegen zangposten met een ongelofelijke luide stem.

Overal waar zich dicht struikgewas bevindt, kun je de winterkoning aantreffen. Het voedsel van de winterkoning bestaat uit insecten, spinnen en slakken.

Er zijn twee merkwaardige feiten te melden met betrekking tot de voortplanting van dit vogeltje. Ten eerste bouwt het mannetje in zijn territorium verschillende nesten, soms wel 12 in een jaar, waar hij het vrouwtje met zijn gezang naar toe lokt. Deze onderzoekt ze allemaal en kiest er een uit waarna ze het van binnen bekleed.

In april -mei legt ze 5-7 eieren die ze zelf in 14-16 dagen uitbroedt. Het tweede merkwaardige verschijnsel is dat er een tweede legsel in juni-juli wordt geproduceerd die mede door de jonge vogels van het eerste legsel worden verzorgt.
Ze brengen dan samen met de ouders voedsel aan.

© biesbosch.nu

 

ZOEKEN

 
 

ACTIVITEITENKALENDER

 

 Kalender

Oktober 2018

Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

 
 
 

biesbosch.nu